دکتر فرشید اربابی / آموزش / پستان / انواع سرطان سینه و نحوه تشخیص آن
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

انواع سرطان سینه و نحوه تشخیص آن

سرطان سینه بدخیم و خوش خیم
سرطان سینه انواع مختلفی دارد که با توجه به برخی از ویژگی‌ها تقسیم بندی می‌شود. برخی از عواملی که با توجه به آنها انواع سرطان سینه تقسیم بندی می‌شود عبارتند از:

محلی که سلول‌های سرطانی اولین بار در سینه شروع به رشد می‌نمایند.

سرعت رشد سلول‌های سرطانی

گسترش سلول‌ها به سمت بافت‌های اطراف

انواع سرطان سینه

2 نوع دسته بندی اصلی برای سرطان سینه وجود دارد که در زبان عامیانه تحت عنوان خوش خیم و بدخیم شناخته می‌شود. اما در طبقه بندی‌های علمی، مهاجم و غیرمهاجم نامیده می‌شوند.

هر کدام از این دسته بندی‌ها نیز دارای گروه بندی‌های مختلفی می‌باشند.

تشخیص نوع سرطان سینه اولین قدم در درمان موفقیت آمیز این بیماری می‌باشد بنابراین شناخت و دست بندی صحیح آنها از اهمیت بسزایی برخوردار می‌باشد.

در ادامه به بررسی برخی از انواع رایج سرطان سینه می‌پردازیم.

تنوع سرطان سینه

انواع شایع سرطان سینه تهاجمی

کارسینوم مجرای تهاجمی یا مهاجم (ICD)

این نوع سرطان سینه از سمت مجاری شیری شروع می‌شود، مجاری شیر لوله‌هایی هستند که شیر را از لوبول‌ها به سمت نوک پستان هدایت می‌کنند. کارسینوم مجرای تهاجمی شایعترین نوع سرطان سینه است و حدود 80 درصد انواع سرطان‌های سینه را تشکیل می‌دهد.

کارسینوم لوبولار تهاجمی یا مهاجم (ILC)

نوع دیگری از انواع مهاجم سرطان سینه می‌باشد که از لوبول‌ها (غددی که مسئول تولید شیر هستند) ایجاد می‌شود. کارسینوم لوبولار مهاجم، دومین سرطان سینه شایع در میان خانم‌ها می‌باشد و 10 درصد انواع سرطان‌های سینه را تشکیل می‌دهد.

برخی دیگر از انواع شایع سرطان سینه تهاجمی عبارتند از:

سرطان سینه سه گانه منفی

یک نوع از سرطان سینه تهاجمی می‌باشد که سلول‌های سرطانی آن گیرنده‌های استروژن، پروژسترون و پروتئين HER2 را ندارد. حدود 12 درصد از سرطان‌های سینه در این دسته قرار میگیرند.

سرطان سینه التهابی

یکی از انواع نادرسرطان سینه تهاجمی می‌باشد که حدود 1 درصد از انواع سرطان های سینه تهاجمی را تشکیل می‌دهند.

سرطان سینه متاستاتیک

این سرطان که تحت عنوان سرطان سینه مرحله چهار (IV) نیز شناخته می‌شود نوعی از سرطان سینه تهاجمی است که می‌تواند به اعضا و اندام‌هایی دورتر از سینه مانند استخوان‌ها، کبد، ریه و یا مغز گسترش بیابد.

گاهی اوقات ماه‌ها پس از درمان موفقیت آمیز سرطان سینه ممکن است عود سرطان در قسمت دیگری از بدن ایجاد شود اما در برخی موارد نیز در همان ابتدای تشخیص سرطان سینه بیماری سرطان سینه متاستاتیک نیز به صورت همزمان تشخیص داده می‌شود.

سرطان سینه عود کننده

سرطان سینه تهاجمی ممکن است چند ماه و یا چند سال پس از پایان درمان درهمان سینه (عود موضعی)، در غدد لنفاوی نزدیک زیر بغل (عود ناحیه‌ای) و یا در قسمت دیگری از بدن عود نماید که به آن عود متاستاتیک گفته می‌شود.

سرطان سینه آقایان

با اینکه سرطان سینه در آقایان بسیار نادر می‌باشد اما حدود 1 درصد از انواع سرطان سینه در آقایان تشخیص داده می‌شود. سرطان مجرای مهاجم بیشترین نوع سرطانی است که منجر به ایجاد سرطان سینه در آقایان می‌شود.

بیماری پاژه پستان

نوعی از سرطان سینه می‌باشد که سلول‌های سرطانی در نوک پستان و یا اطراف آن تجمع می‌یابند، این بیماری یکی از انواع نادر سرطان سینه می‌باشد که شیوع چندانی ندارد.

در گروه بندی سرطان سینه تهاجمی 5 نوع مولکول اصلی شناسایی شده‌اند که بر اساس ‌ژن‌های تومور سرطان دسته بندی می‌شود. تعیین زیرگروه سلول‌های سرطانی در انتخاب روش مناسب جهت درمان تاثیرگذار می‌باشد.

انواع سرطان سینه غیرتهاجمی

 

این نوع از سرطان سینه از بافت پستان شروع می‌شود و رشد و گسترش آن در همان منطقه می‌باشد و به بافت‌ها و یا اندام‌های مجاور گسترش نمی‌یابد.

سرطان‌های غیرتهاجمی سینه را گاهی اوقات سلول‌های پیش سرطانی نیز می‌نامند و به 2 دسته اصلی تقسیم می‌شود که عبارتند از:

 

 

کارسینوم مجرای درجا (DCIS)

ویژگی‌های این نوع از سرطان سینه غیرتهاجمی عبارت است از:

  • از مجاری شیر آغاز می‌شود.
  • به بافت‌های مجاور حمله نمی‌کند.
  • خطری برای تهدید زندگی نیست.
  • پیش ساز سرطان سینه تهاجمی می‌باشد و احتمال تبدیل شدن به سرطان سینه در آینده را دارند.
  • 16 درصد از انواع سرطان سینه را تشکیل می‌دهند.

کارسینوم لوبولار درجا (LCIS)

نوعی از سرطان سینه غیرتهاجمی است که از لوبول‌ها آغاز می‌شود و به بافت اطراف گسترش نمی‌یابد. این بیماری نوع خوش خیم سرطان سینه در نظر گرفته می‌شود که در مراحل اول تشخیص به خوبی قابل درمان سرطان سینه می‌باشد.

تومور فیلودس‌های سرطان سینه

نوع نادری از سرطان سینه غیرتهاجمی هستند که در اغلب موارد خوش خیم بوده اما در 25 درصد موارد ممکن است تبدیل به انواع تهاجمی و بدخیم سرطان سینه شوند. تومور فیلودس‌های سرطان سینه کمتر از 1 درصد انواع سرطان سینه را تشکیل می‌دهند.

دکتر فرشید اربابی

متخصص رادیوتراپی و انکولوژی

دکتر فرشید اربابی دارای رتبه عالی بورد تخصصی به طور متمرکز به پژوهش و درمان تومورهای مغز و نخاع ، تومورهای سر و گردن (حنجره، نازوفارنکس، حفره دهان و …) و تومورهای پستان پرداخته است.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
درد سرطان سینه چگونه است؟

درد سرطان سینه چگونه است؟

سرطان سینه رشد غیرطبیعی یک توده سفت از سلول‌های سینه می‌باشد. به طور کلی بیماری سرطان سینه منجر به ایجاد درد در سینه نمی‌شود. بر اساس تحقیقات فقط 6 درصد از افرادی که سرطان سینه داشته‌اند، درد سینه را به عنوان یکی از علامت‌های این بیماری گزارش...

درصد موفقیت پرتودرمانی

درصد موفقیت پرتودرمانی

پرتودرمانی اولین بار در سال 1901 جهت درمان بیماری سرطان مورد استفاده قرار گرفت، استفاده از پرتودرمانی در درمان سرطان انقلابی در دنیای پزشکی بود و اکنون پس از گذشت بیش از 30 سال و با پیشرفت‌هایی که در فیزیک و پزشکی انجام شده است پرتودرمانی با دقت،...

بهترین دکتر برای درمان تومور مغزی

بهترین دکتر برای درمان تومور مغزی

تومور مغزی یکی از بیماری‌هایی می‌باشد که حتی شنیدن نام آن برای بسیاری از افراد می‌تواند ایجاد وحشت و اضطراب نماید. اما با پیشرفت‌هایی که در سال‌های اخیر در مسیر درمان این بیماری ایجاد شده است درصد قابل توجهی از بیماران درمان می‌شوند. تنها کافیست...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *