اگر به تازگی برای شما و یا یکی از افراد نزدیک شما تشخیص بیماری سرطان سینه اعلام شده است ممکن است با سوالات متعددی مواجه شده باشید. در ادامه به برخی از شایعترین سوالات پیرامون سرطان سینه پاسخ خواهیم داد.
سوالات پر تکرار سرطان پستان
سرطان سینه چیست؟
زمانی که سلولهای غدد تولید کننده شیر و با مجاری شیر به صورت غیرطبیعی و غیرقابل کنترل شروع به تقسیم کنند سرطان سینه را ایجاد مینمایند.
چه افرادی در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند؟
تمام افراد در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند اما خانمهایی که بالای 40 سال دارند و افرادی که سابقهی خانوادگی ابتلا به سرطان سینه را در یکی از اعضای خانوادهی خود داشتهاند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. سایر مواردی که ممکن است احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند شامل هورمون درمانی و اضافه وزن میباشد.
میزان مرگ بر اثر سرطان سینه چقدر میباشد؟
در صورتی که با برنامههای غربالگری مانند ماموگرافی و معاینات ماهیانه، سرطان سینه در مراحل اولیه تشخیص داده شود میزان مرگ بر اثر سرطان سینه بسیار کاهش مییابد. بر اساس آمار، افرادی که به صورت منظم در برنامههای غربالگری سرطان سینه شرکت مینمایند 47 درصد کمتر دچار مرگ بر اثر سرطان سینه میشوند.
کدام نوع از سرطان بهتر درمان میشود؟
سرطان سینه در سه مرحله ممکن است تشخیص داده شود و سپس اقدام به درمان سرطان سینه شود.:
سرطان موضعی که فقط در بافت سینه وجود دارد.
سرطان سینهی منطقهای که به سمت غدد لفناوی مجاوی و یا بافت سینه گسترش یافته است.
سرطان سینه پیشرفته که به سمت اندامهای دور از سینه مانند ریه و یا استخوان پیشرفت کرده است.
در صورتی که سرطان سینه در بافت سینه باشد و به سمت بافتها و اندامهای مجاور گسترش نیافته باشد 90 درصد احتمال بقاء 5 ساله وجود دارد (به احتمال 90 درصد بیمار در 5 سال آینده زنده میماند)، احتمال بقاء 5 ساله در سرطان منطقهای 86 درصد میباشد اما در مورد سرطان سینهای که به سمت اندامهای دوردست گسترش پیدا کرده است میزان بقاء 5 ساله تا 28 درصد کاهش مییابد.
عواملی مانند سن بیمار، وضعیت کلی سلامت بیمار و نوع سرطان سینه در میزان بقاء 5 ساله تاثیرگذار میباشد.
احتمال عود در کدام سرطان بیشتر است؟
احتمال عود پس از درمان سرطان سینه به عوامل مختلفی بستگی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
بزرگ بودن تومور اولیه و تاثیر روی غدد لنفاوی مجاور سینه
جراحی تومور و میزان برداشتن بافتهای اطراف آن
عدم انجام پرتودرمانی پس از برداشتن تومور
عدم دریافت درمانهای مناسب متناسب با نوع سرطان پس از برداشتن تومور
خانمهایی که تشخیص سرطان سینه برای آنها در زیر 35 سالگی بوده است.
بالا بودن وزن
رایجترین درمانهایی که برای سرطان سینه به کار میرود چیست؟
درمانهایی که برای سرطان سینه انتخاب میشود با توجه به اندازهی تومور، میزان گسترش آن به بافتها و اندامهای مجاور، وضعیت سلامتی بیمار، سن بیمار، نوع سرطان سینه و سایر موارد انتخاب میشود. برخی از درمانهای معمول جهت سرطان سینه عبارتند از:
پرتودرمانی: با استفاده انرژی ذرات یا امواج الکترومعناطیس به DNA سلولهای سرطانی آسیب وارد میشود تا سلولهای سرطانی از بین بروند.
شیمی درمانی: در شیمی درمانی از داروهای تزریقی و یا خوراکی جهت از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود. شیمی درمانی ممکن است پیش از جراحی و یا پس از جراحی تجویز شود.
هورمون درمانی: دو سوم از سرطانهای سینه سرطانهای گیرنده مثبت هورمونی هستند. هورمون درمانی در این دسته از سرطانها مانع از اتصال استروژن و پروژسترون به گیرندههای پروتئینی در سلولهای سرطانی میشود.
درمان هدفمند: جدیدترین روش درمانی میباشد که فقط سلولهای سرطانی را تحت درمان قرار میدهد و از آسیب به سایر سلولها جلوگیری می شود.
ایمونوتراپی: با تقویت سیستم ایمنی بدن، سلولهای سرطانی با سرعت شناسایی شده و از بین میروند.
عوارض جانبی درمان سرطان سینه چیست؟
با توجه به نوع درمان عوارض مختلفی ممکن است ایجاد شود که برخی از آنها در کوتاه مدت بروز مینماید، این عوارض عبارتند از:
حالت تهوع
کاهش اشتها
خستگی
نوتروپنی و افزایش احتمال عفونت
افزایش وزن
ادم
ریزش مو
مشکل در تمرکز
ترومبوز عروق وریدی
افسردگی و اضطراب
عوارض بلند مدت درمان سرطان سینه
عدم توانایی باروری در آینده و یا یائسگی زودرس به دلیل تاثیر داروها یکی از عوارض دیر هنگام داروهای شیمی درمانی میباشد. در صورتی که تمایل به باروری دارید میتوانید پیش از شروع درمان در مورد راهکاهاری حفظ توانایی باروری با پزشک خود مشورت داشته باشید.
پوکی استخوان
درد عضلانی
تغییر در کیفیت رابطه جنسی
آسیب به قلب و یا ریهها
دیابت
اختلالات شناختی
احتمال گسترش سرطان سینه به بافتهای اطراف چقدر میباشد؟
سرطان سینه ممکن است غیرتهاجمی باشد و فقط در بافت سینه باقی بماند اما در برخی موارد ممکن است به سمت بافتها و یا اندامهای اطراف گسترش پیدا نماید. قسمتهایی که ممکن است سرطان سینه به سمت آنها گسترش پیدا نماید عبارت است از:
غدد لنفاوی زیر بغل
ریه
استخوانها
مغز
کبد
درمان سرطان سینه توسط دکتر فرشید اربابی