Search
Close this search box.
گلیوبلاستوم

تومور مغزی گلیوبلاستوما

گلیوبلاستوما

گلیوبلاستوما یک نوع بسیار مهاجم تومور مغزی است که به آن « گلیوبلاستومای مولتی فرم» می گویند. گلیوبلاستوم یکی از تومورهای آستروسایتوم است. این تومور از سلول های آستروسیت منشأ می گیرد. سلول های آستروسیت سلول های ستاره ای شکلی هستند که بافت مغز را تشکیل می دهند و همین طور مسئول تغذیه و حمایت سلول های عصبی یا نورون ها هستند.

گلیوبلاستوما چیست؟

یک تومور گلیوبلاستوم ممکن است از انواع سلول های متفاوت تشکیل شده باشد مثلا سلول های مرده. 12 تا 15 درصد از بیمارانی که تومور مغزی دارند در نهایت بیماری آن ها گلیوبلاستوما تشخیص داده خواهد شد.

این تومور رشد بسیار سریعی در مغز دارد و سلول ها می توانند به سرعت تکثیر شوند، این سرعت تکثیر نیاز به مقدار زیادی رگ خونی دارد که این سلول های جدید را تغدیه کنند. این تومور به ندرت به سایر اعضای بدن متاستاز خواهد داد.

علت ها و ریز فاکتورها

پزشکان نمی دانند چرا گیوبلاستوم ایجاد می شود مانند سایر سرطان ها از سلول های خوش خیم شروع می شوند و با یک رشد غیر قابل کنترل به یک سلول بدخیم و در نهایت به تومور تبدیل می شود.

این رشد سلول در روند تبدیل سلول نرمال (سلول سالم) به سلول سرطانی تغییرات ژنتیکی نیز در سلول اتفاق خواهد افتاد. در بعضی از افراد شانس ابتلا به گلیوبلاستوما بیشتر می باشد مثلا :

  • در مردان بیشتر از خانم ها می باشد.
  • در سن بالای 50 سال بیشتر اتفاق می افتد.
  • در نژاد آسیایی و اروپایی بیشتر از سایر نژاد ها می باشد.

علامت های گیلوبلاستوما

علامت های گیلوبلاستوم بستگی به قسمت هایی دارد که تومور مغز ایجاد شده است اگر تومور خیلی بزرگ نباشد فرد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد. سایر علائم بستگی به محلی دارند که تومور ایجاد شده است علائم ممکن است شامل:

  • سردرد
  • تهوع
  • استفراغ
  • خواب آلودگی
  • ضعف قسمتی از بدن
  • مشکلات حافظه
  • مشکلات تکلم
  • تغییرات خلق و خو
  • ضعف اندام
  • دو بینی یا تاری دید
  • از دست دادن اشتها
  • تشنج باشد.
علائم گلیوبلاستوما

آستروسایتومای گرید 4 به چه معنایی است؟

گاهی اوقات  گلیوبلاستوم را آستروسایتومای گرید 4 می گویند که از گرید 1 تا 4 تقسیم بندی می شوند.  گرید 1 تومور، بسیار به بافت اولیه مغز شبیه است و هر چقدر گرید بیشتر باشد یعنی تومور شباهت کمتری به بافت اصلی دارد که از آن منشأ گرفته است. از طرفی گرید مشخص می کند که چقدر یک تومور رشد سریعی دارد. هر چقدر گرید بالاتر باشد یعنی آن تومور سریع تر و مهاجم تر خواهد بود.

انواع گلیوبلاستوما

دو نوع گلیوبلاستوم وجود دارد:

گلیوبلاستومای اولیه: که شایع تر است و حتی شکل مهاجم تری دارد.

گلیوبلاستوم ثانویه: که شیوع و همین طور سرعت رشد کمتری دارد. این تومور از تومورهایی با گرید پایین تر شروع شده و بعد تبدیل به یک گلیوبلاستوم شده است به همین خاطر به آن گیلوبلاستوم ثانویه می گویند.

10 درصد انواع گلیوبلاستوم از نوع ثانویه هستند و 90 درصد آن ها از نوع اولیه می باشند. بیمارانی که گلیوبلاستومای ثانویه دارند اغلب در سنین جوان تری به بیماری مبتلا می شوند یعنی 45 سال یا کمتر.

اغلب گلیوبلاستوم در لوب های فرونتال و تمپورال مغز رشد می کنند اما ممکن است در ساقه ی مغز، مخچه، نخاع و سایر قسمت های مغز نیز ایجاد شود.

طول عمر بیماران مبتلا به گلیوبلاستوم

به طور متوسط طول عمر این بیماران 15 تا 16 ماه می باشد. این طول عمر برای کسانی که جراحی، شیمی درمانی و همین طور رادیوتراپی انجام داده اند می باشد. طول عمر متوسط به این معنا است که نیمی از بیماران این مقدار عمر خواهند کرد و نیمه دیگری از بیماران بیش از 15 تا 16 ماه عمر خواهند کرد.

گلیوبلاستوم در افراد مختلف تظاهرات گوناگونی دارد و طول عمر مختلفی خواهد داشت. برخی از بیماران طول عمر زیادی ندارند  اما طول عمر 5 سال بیشتر از آن هم در کودکان مشاهده شده است.

در کودکان بیماری که مبتلا به گلیوبلاستوما هستند طول عمر بیشتری خواهند داشت. حدود 25 درصد از این افراد 5 سال یا بیشتر عمر خواهند کرد.

راه های افزایش طول عمر

روش های جدید طول عمر را حتی بیشتر کرده است، بیمارانی که مختصات ژنتیکی بهتری دارند مثل کسانی که MGMT متیلاسیون دارند، طول عمر بهتری خواهند داشت.

MGMT یک ژن است که آسیب های سلول را ترمیم می کند. وقتی شیمی درمانی به سلول های گلیوبلاستوم آسیب می زند، MGMT آن ها را ترمیم می کند. وقتی MGMT متیله باشد یعنی آسیب هایی که شیمی درمانی به سلول زده ترمیم نخواهند شد و آن سلول ها از بین خواهند رفت.

روش های درمان گلیوبلاستوما

روش های درمان گیلوبلاستوم

درمان گیلوبلاستوم قاعدتاً سخت است. این تومور رشد سریعی دارد و در حین رشد در بافت مغز پخش می شود به طوری که با جراحی نمی توان همه ی آن را خارج کرد، در ضمن این تومور انواع مختلفی از سلول ها را در مجموعه تومور خود خواهد داشت. به همین خاطر درمان هایی که انجام می دهیم برای بعضی از انواع سلول هایی که مجموعه تومور گلیوبلاستوما را تشکیل می دهند، مفید خواهد بود و بعضی از این درمان ها در بعضی از سلول های دیگر اثر نخواهند کرد.

عموماً درمان گلیوبلاستوم شامل جراحی خواهد شد، البته جراحی بافت مغز را تا جایی که ایمن و مطمئن باشد خارج خواهد کرد. رادیوتراپی باعث از بین رفتن سلول هایی خواهد شد که از جراحی به جای مانده است و همین طور شیمی درمانی با داروی تموزولوماید.

البته داروهای دیگری نیز ممکن است در درمان تومور گیلوبلاستوم به کار بروند مثل:

  • بواسیزوماب
  • پلیفِپروزان
  • لوموستین

برخی از روش های درمانی گلیوبلاستوم در مرحله ی تحقیقاتی می باشند مثل:

ایمونوتراپی: که از سیستم ایمنی خود فرد برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود.

ژن درمانی: که آسیب های ژنی را برای درمان سرطان ترمیم می کند.

درمان سلول های بنیادی: در این روش درمانی از سلول هایی استفاده می شود که به سلول های بنیادی معروف هستند.

واکسن درمانی: در این روش سیستم ایمنی تقویت می شود تا علیه سرطان بجنگد.

درمان های شخصی شده: که به این درمان ها، درمان های هدفمند یا تارگت تراپی می گویند.

هر چند که هیچ یک از این درمان ها امروزه استاندارد نیستند اما روزی باعث بهبود نتایج درمان گیلوبلاستوم خواهند شد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *